Producenci ubiegać będą się o laury w dziewięciu kategoriach:
produkty mleczne, produkty mięsne, oleje i tłuszcze, produkty rybołówstwa, owoce i warzywa, wyroby piekarnicze i cukiernicze, miody, a także napoje (w tym alkohole) oraz inne.
Zgłaszać można dowolną liczbę produktów.
Spośród zgłoszonych specjałów Kapituła konkursowa składająca się z ekspertów kulinarnych, krytyków i znawców smaku – wyłoni najdoskonalsze, które zyskają miano „Najlepszego Smaku Podkarpacia 2022” w każdej z kategorii. Dla produktów najlepszych z najlepszych mogą zostać przyznane wyróżnienia „GRAND PRIX – Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” .
W kapitule zasiądą między innymi:
- Zastępca Prezydenta Miasta Rzeszowa – Krystyna Stachowska
- Restaurator i smakosz – Robert Patycki
- Ambasador Marki Podkarpackie Smaki mistrz kulinarny Dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie – Marcin Purgacz
Pracami kapituły pokieruje członek Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku – Jan Babczyszyn
Zgłoszone do konkursu produkty zdegustuje także Ambasador festiwalu – Robert Makłowicz.
Laureaci otrzymają Dyplomy z podpisami członków kapituły oraz ROBERTA MAKŁOWICZA, a także specjalnie zaprojektowane promocyjne logo „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” z możliwością wykorzystywania go we własnych działaniach promocyjnych i marketingowych (z możliwością drukowania na opakowaniach i etykietach włącznie).
Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 24 września o godzinie 18.30 na festiwalowej scenie na Rynku w Rzeszowie.
Konkurs organizowany jest przez: Miasto Rzeszów, Estradę Rzeszowska, Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie przy wsparciu Narodowego Centrum Kultury; Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku oraz europejskiej sieci Culinary Heritage Europe.
Do udziału w konkursie zaprasza Państwa Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku.
Kontakt:
Jan Babczyszyn
+48 516 478 508